Môj účet

Nové zosilňovače Hertz Dieci

Populárny taliansky výrobca Hertz predstavil nové zosilňovače modelového radu Dieci, ktoré určite stoja za povšimnutie. Hertz trafil do čierneho a zosilňovače tohto základného radu zaujmú nielen svojim dizajnom a kompaktnými rozmermi, ale aj kvalitným zvukom, optimálnymi výkonmi alebo bohatou výbavou a to všetko za viac ako dostupné ceny. Poďme si nové zosilňovače v krátkosti predstaviť.

Dizajn a konštrukcia

Hertz stavil na najžiadanejšie typy zosilňovačov, konktrétne monoblok pre subwoofery, dvojkanálový zosilňovač a dva štvorkanálové modely s rôznymi výkonmi. Na prvý pohľad zaujme moderný a veľmi vydarený dizajn v populárnej čiernej farbe so zaoblenými rohmi, elegantným stavovým LED indikátorom a predovšetkým veľmi kompaktné rozmery. Napríklad monoblok s pomerne vysokým výkonom 500 W RMS na 2 Ohmy disponuje rozmermi s iba 19 centimetrmi na každej strane. Síce ide o zosilňovač triedy D, u ktorých sú drobnejšie proporcie štandardom, aj tak sa radí vzhľadom na svoj výkon k tým menej rozmerným. Čo oceníte najmä v moderných vozidlách, kde je miesta čím ďalej tým menej. Ostatné zosilňovače sú už analógovej triedy AB, napriek tomu si držia svoju štíhlu líniu. Konštrukcia je potom tradičná obojstranná, kedy na jednej strane nájdete robustné dutinkové pripojovacie termínály a na tej druhej ovládanie a RCA konektory. Všetko pôsobí veľmi kvalitne spracované a ukazuje sa tu taliansky zmysel pre dizajn a kvalitne odvedená práca v podaní Elettromedie. A o akých zosilňovačoch sa bavíme?

Hertz DP 1.500 - 1kanálový zosilňovač, 1 x 280 / 500 W RMS (4 / 2 Ω), trieda D
Hertz DP 2.200 - 2kanálový zosilňovač, 2 x 80 / 1 x 220 W RMS (4 Ω), 2 x 110 W RMS (2 Ω), trieda AB
Hertz DP 4.300 - 4kanálový zosilňovač, 4 x 60 / 2 x 170 W RMS (4 Ω), 4 x 85 W RMS (2 Ω)
Hertz DP 4.400 - 4kanálový zosilňovač, 4 x 75 / 2 x 210 W RMS (4 Ω), 4 x 105 W RMS (2 Ω)

Výbava zosilňovačov Dieci

Všetky modely sú vybavené linkovými vstupmi RCA a vyhradenými konektormi pre vysokoúrovňové vstupy. Vysokoúrovňové konektory prijímajú signály s napätím od 1,6 do 40 Vrms a integrujú obvod USS, čo sú dôležité vlastnosti pre bezproblémovú integráciu s najnovšími modelmi automobilov. Zosilňovače Dieci tiež full-range výstupy, čo používateľom umožňuje rozšíriť systém podľa potreby. Flexibilita je zaistená možnosťou konfigurovať všetky viackanálové modely v režime bridge a prispôsobiť sa tak špecifickým potrebám každej inštalácie. Pokročilá sekcia filtrov zahŕňa úrovne, nastaviteľné crossover filtre s medznou frekvenciou 50-4000 Hz (12 dB/okt.) a ovládanie zosilnenia basov, ktoré umožňuje vyladiť zvuk k dokonalosti podľa osobných preferencií. 1kanálový zosilňovač je tiež vybavený reguláciou fázy subwoofera a subsonickým filtrom. Voliteľne je k nemu možné dokúpiť ovládanie hlasitosti subwoofera Hertz HRC-02. Tento ovládač novej generácie je možné vďaka ultrakompletnému montážnemu príslušenstvu inštalovať v troch rôznych režimoch, čo používateľom umožňuje nastaviť výstupnú hlasitosť subwoofera podľa svojich predstáv pri počúvaní v aute. Všetky zosilňovače sú vybavené funkciami automatického zapnutia a vypnutia, ktoré sa riadia podľa originálneho zdroja automobilu. Certifikácia Hi-Res audio pre všetky štvorkanálové a dvojkanálové modely potvrdzuje šírku pásma až 40 kHz, čo ich radí na špičku v ich kategórii a robí ich ideálnymi pre reprodukciu Hi-Res audio súborov z predných streamovacích platforiem.

Slovo na záver

Hertz s novými zosilňovačmi Dieci príjemne prekvapil. Je až ťažko uveriteľné, čo všetko tieto nové kúsky za svoju hodnotu ponúkajú. Dizajn je síce vec subjektívna, napriek tomu ho hodnotíme veľmi kladne, pôsobí sviežo a moderne. Na triedu AB zosilňovače disponujú kompantnými rozmermi, pomerne vysokým výkonom a skutočne bohatou výbavou, ktorá obsahuje všetko (alebo skôr oveľa viac), čo v tejto cenovej kategórii očakávate. Oceníte tak veľmi ľahkú integráciu do moderných vozidiel vďaka už spomínaným kompaktným rozmerom, ale aj špeciálnym funkciám ako USS, spoľahlivé vysokoúrovňové vstupy alebo automatické zapínanie a vypínanie. A zvuk? Hertz je istota a zosilňovače aj zvukovo len prekvapí. Analógová trieda AB je poznať aj v tejto nižšej cene a oproti svojim digitálnym kolegom ponúkne o niečo pestrejší zvuk. Za nás teda určite palec hore a veľký tip na kúpu zosilňovača v cenovo dostupnej kategórii.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.